Julianastraat 45
1633JL
AVENHORN
tel. 072-5021518

Een mooie poule, dat is na vier wedstrijden wel een conclusie die we kunnen trekken. We staan na een kwart van onze wedstrijden namelijk op plek vijf. Met een poule van slechts negen moeten we dus vier clubs boven ons dulden en houden we vier clubs onder ons. Combineer dat met onze gemiddelde haarkleur en je kunt spreken van een grijze middenmoter. Maar grijze middenmoot zijn wij zeker niet. Wij hebben immers Toontje Klaver in de gelederen en met Toontje gebeurt er altijd wel iets. Never a dull moment with Toontje Klaver, de voormalige schrik van de Fruittuin ook wel bekend als Pino.

Ik ben bezig aan mijn tweeënveertigste voetbalseizoen en ik dacht dat ik alles wel een keer had meegemaakt maar dan opeens weet Toontje toch weer te verrassen. En dan heb ik het niet over die kans vlak voor tijd die hij dwars door het net had moeten schieten. In plaats daarvan produceerde hij een rollertje van niks waardoor we geen overwinning boekte op Sporting S. Als hij gewoon had gescoord waren we geen middenmoter geweest maar zoals Menno Pot het gisteren na de wedstrijd van Ajax verwoordde: Herbstferienmeister. Echt waar. We hadden gewoon bovenaan kunnen staan bij het ingaan van de herfstvakantie. Nu bleven we steken op een 1-1 gelijkspel.

Patrick Rus kopte ons nog voor rust op gelijke hoogte en in de tweede helft leek hij nogmaals koppend te gaan scoren maar de bal ging net naast. Daarna kregen we kansen genoeg om de zege veilig te stellen met de allergrootste kans voor Toontje. Maar Toontje was er niet helemaal bij. Hij kreeg namelijk weer eens ruzie. Nou is het ook niet heel moeilijk om ruzie met Toontje te krijgen maar dit keer was het wel heel opmerkelijk. Toontje pakte zijn opponent met een hand vast en smeet hem hard op de grond. Dat de scheidsrechter het incident afdeed zonder kaarten komt waarschijnlijk omdat hij dezelfde achternaam draagt als onze Toontje.

Bij een vrije trap, dat weten we allemaal, dien je 9.15 meter (10 yards) afstand te houden. Dit is in 1863 bedacht met de reden dat je redelijk eenvoudig een spelhervatting kan doen. En dat geldt dus ook voor hoekschoppen. Kennelijk had Toontje er nog nooit eentje genomen terwijl er toch echt een specialist in hem schuilt. Als iemand als kwaliteit hoeken en schoppen heeft moet een hoekschop toch geen probleem zijn, dachten we. Maar we kwamen nogal bedrogen uit. Eerst legde hij de bal op de zijlijn, aan de verkeerde kant van de cornervlag. Als rechtspoot kun je een corner van links dan echter niet schieten zonder met je standbeen de cornervlaggenstok te raken. Op aanwijzingen van ons verplaatste hij de bal naar de achterlijnkant van het cornervakje. Maar Toontje was hier ook bang dat hij de stok doormidden zou schoppen. Zijn coördinatievermogen is kennelijk niet zo goed. Dat verklaart waarschijnlijk waarom hij normaliter meer tegenstanders raakt dan ballen. Opeens voelde Toontje zich zo geïntimideerd door die stok. Hoezo moet zo’n cornervlag geen 9.15 afstand houden, hoorde je hem denken. De stoom kwam opeens uit zijn oren en dan weet je al dat het helemaal fout gaat. Wat sta je hier nou te doen joh? Rot op met dat lullige vlaggetje van je. Het brein van Toontje sloeg compleet op tilt. Met een hand pakte hij de vlaggenstok vast en smeet hem hard op de grond. Hij kwam in de vijf minuten die resteerde niet meer bij zinnen waardoor hij vlak voor tijd die enorme kans verprutste. Zijn gekheid om dat stokje kostte ons de kop.